Uncategorized

Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba (Proljeće) – remekdjelo talijanske klasike

Libertas Nova

…”Četiri godišnja doba” (talijanski Le quattro stagioni) je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, djelo talijanskog baroknog skladatelja, violinista i svećenika Antonija Vivaldija. Napisano je 1723., a objavljeno 1725.

U četiri koncerta Vivaldi je pokušao opisati zvukom ljepote svakog godišnjeg doba i stvorio ugođaj svakog od njih. Na primjer, fortisimo u Ljetu dočarava oluju s grmljavinom, a visoki tonovi violina i stakato u Zimi oštrinu leda. Koncerti slijede ustaljenu formu od tri stavka (brzi – polagani – brzi).

“Četiri godišnja doba” otkrivena su tek 1930. godine kada je u Nacionalnoj knjižnici u Torinu pronađeno više od polovice Vivaldijevih danas poznatih djela. (izvor: HR Wikipedija)

seasons

…Klasičnu glazbu treba slušati dušom, a ne tijelom. Od mnogobrojnih remekdjela ovog glazbenog žanra, danas sam odabrao jednu od najljepših skladbi koja je ikad objavljena i izvedena, Četiri godišnja doba – Proljeće, jedan od najizvođenijih koncerata za violinu i orkestar…

View original post 64 more words

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s